Anul acesta clientii s-au ingramadit efectiv sa isi refinanteze creditul. A fost poate anul cel mai bun din punct de vedere al apetitului de refinantare al creditelor ipotecare.

Cine nu isi doreste sa treaca de la o rata mare la una mai mica, mai ales ca toate s-au scumpit si parca venitul a intrat la apa, in sensul ca inflatia si-a facut simtita prezenta in toate planurile unei convietuiri decentene.

Bancile au venit cu oferte atractive pe partea de refinantare cu argumente precum trecerea de la dobanda variabila existenta la un credit cu dobanda fixa in primii ani, dobanda fixa fiind una considerabil mai mica.

Cea mai buna dobanda variabila este la creditul Noua Casa aceasta fiind compusa din IRCC +2%, care totusi a atins pragul 7.98%. In cazul in care dobanda dumneavoastra era formata din Robor cu siguranta ati atins dobanda record de 9%. 

Daca luam toate acestea in considerare si le comparam cu oferta actuala de dobanda fixa de doar 5.9%, pe care o ofera unele banci, parca iti vine sa explorezi putin posibilitatea refinantarii.

In plus, unele banci vin in ajutorul clientilor cu oferte care includ scutirea clientului de plata taxelor notariale prin includerea acestora in oferta lor de refinantare, sau prin acordarea unui voucher in valoarea de 2000 lei pentru acoperirea acestor taxe.

Din experienta mea, sunt cateva lucruri care raman nementionate si care, din punctul meu de vedere trebuiesc lamurite.

La refinantare aveti cateva costuri care ies in evidenta:

  1.       Evaluarea imobilului;
  2.       Contractul de ipoteca pe care il face notarul;
  3.       Costul cu obtinerea adresei de refinantare.

Iar de aici incep costurile despre care nimeni nu vorbeste, si anume:

  •     Costul de radiere a ipotecii de la banca de la care ai refinantat creditul, care in functie de cateva aspecte poate fi intre 500 de lei si 700-800 de lei. Acestea se justifica prin faptul ca ca notarul trebuie sa se deplaseze la banca, sa faca autentifice o declaratie data de banca pentru a putea apoi radia din cartea funciara sarcina, iar banca care a refinantat creditul sa vina cu ipoteca de prim rang.
  •       Exista o perioada intre momentul in care se elibereaza adresa de refinantare a bancii 1 si transmiterea banilor de la banca 2. Daca ai in adresa de refinantare o suma de bani, ea va reflecta valoarea ce trebuie achitata in acel moment, atunci incepe sa curga si dobanda, ceea ce poate sa mai insemne o perioada de cateva zile pana la maxim o luna, timp in care banii vor ajunge de la banca 2 la banca 1 iar aici pot aparea niste diferente de achitat.
  •       In cazul unui credit de Prima Casa unde trebuiesc obtinute acordurile atat de la Ministerul de Finante cat si de la Banca 1Banca 2 poate cere un scadentar la zi de la Banca 1 pentru a putea inainta cu dosarul de creditare.
  •       De altfel Banca 2 va face plata prin ORDIN DE PLATA CONDITIONAT, care are costuri atat la Banca 2 cat si la Banca 1, care poate fi intre 250 pana 500 de lei.

Acel voucher pe care unele banci il ofera este de mare folos doar ca acesta se acorda ulterior semnarii refinantarii iar taxele de mai sus, mai ales taxele notariale, trebuiesc suportat de dumneavoastra chiar la momentul semnarii. Taxele notariale se vor recupera din acest voucher.

Trebuie sa mai mentionez avantajul refinantari Creditului de Noua Casa  (Prima Casa) cu deblocarea acelui depozit constituit la inceputul creditului de 3 rate de dobanda, care prin refinantare se deblocheaza si banii va vor reveni inapoi dumneavoastra.

Costurile de mai sus, sunt mai putin evidente, sunt costuri operationale mai mult decat costuri ale produsului bancar de creditare, dar toate aceste costuri sunt suportate de client si trebuiesc luate in calcul.

Alegeti un proces de refinantare rapid si sigur al creditului dumneavoastra, apeland la un broker acreditat.

 

Pentru o viitoare colaborare, ma puteti contacta folosind datele de mai jos:

 

Dragos Popescu

Director General

Mobil: 0765.942.499

            0740.673.113

Email:dragos.popescu@finantareprincredit.ro