Sfatul specialistului

  Una dintre deciziile care trebuie luate in momentul in care facem un credit este modul de rambursare al acestuia. Fiecare r ...

Citeste mai mult
0721.914.967
aplica,iar noi vom gasi solutia in 24 de ore

Curs de schimb

EUR EUR 4.9243
USD USD 4.112
CHF CHF 4.473
GBP GBP 5.6647
XAU XAU 233.8266
euribor -0.37% 1 luna
-0.318% 3 luni
-0.220% 6 luni
 
robor 0.7% 1 luna
0.9% 3 luni
1.19% 6 luni

Stiri din piata de credite

Legea darii in plata in forma actuala poate fi motivul noii crize imobiliare


Bancile au luat pozitie doarece aceasta lege pare initiata pentru a proteja consumatorul dar este in mod real lipsita de corectitudine si coerenta din punct de vedere al pietei bancare.

 

Efectele unei potentiale promulgari a legii darii in plata deja au inceput deja sa fie resimtite in momentul in care banciile au inceput sa cresca  avansul la creditele ipotecare de pana la 50% -60%.  Un avans de peste 30% pentru tinerii din Romania ce doresc sa acceseze un credit ipotecar pentru achizitia unei locuinte este descurajant. Un alt efect este sistarea acordarii creditelor de prima casa de catre anumite banci. Alpha Bank, BancPost, Raiffeisen Bank deja au actualizat produsele bancare pe siteul lor in formula unei potentiale promulgari a legii darii in plata.

 

Aceasta lege trebuie sa apere consumatorul in ceea ce priveste exceptiile sociale, o problema punctuala catre trebuie tratata de la caz la caz si nu pe consumatorul care poate speculea riscul imobiliar , riscul valutar, riscul majorarii dobanzii variabile si a unei crize economice. Legea darii in plata este aplicabila unor credite care se contracteaza pe perioade lungi de pana la 35 de ani iar banciile sunt prudente la potentialele osclilatii economice sau la o criza asemenatoare cu cea din 2007 care poate destabiliza sistemul bancar.

 

Semnalul de alarma tras de BNR a fost necesar deoarece aceasta lege trebuie sa cheme la masa discutiei toate asociatiile si institutiile care sunt afectate de aceasta lege, acesta fiind unicul mod de a dezvolta o lege corecta si functionala. Bineinteles, Asociatia de Protectie a Consumatorului poate fi un reprezentant bun al clientului ce poate sustine drepturile corecte ale clientilor. Nu trebuie sa uitam ca problema de fond este si aceea a faptului ca inca in Romania nu exista educatie economica, majoritatea clientilor nu inteleg clauzele unui contract si eventualele riscuri la care se supun iar pe aceasta tema trebuie atrasa atentia. Un contract intre doua parti, trebuie sa fie corect si clar pentru toti cei implicati pentru a avea o colaborare buna in care riscurile si beneficiile sunt  transparente si asumate.

 

Legea in actuala formula pare a fi cu iz politic si nu o lege functionala deoarece consumatorul din 2006 -2007 care a contractat un credit pentru o proprietate care costa de doua sau de trei ori mai mult decat in prezent are sansa de a “scapa” de un credit neprofitabil iar consumatorul de astazi care doreste sa acceseze un credit pentru achizitionarea unei proprietati se vede dezavantajat de conditiile de creditare ca raspuns al banciilor fata de aceasta lege. Practic, clientii de astazi trebuie sa plateasca greselile pe contractele din trecut dintre banci si clienti.

 

Aceasta lege trebuie sa vizeze clientul aflat in imposibilitate de plata si nu pe consumatorul care nu mai doreste sa plateasca rata unui credit. Daca aceste lucruri nu sunt bine evidentiate atunci legea darii in plata nu va face de cat sa aduca inca un element de confuzie si destabilizare economica.

 

Bancile pe langa majorarea avansului mai pot cere si alti giranti la accordarea unui credit ipotecar, in acest fel imprumutatul va fi garanat de alte personae in achitarea datoriilor catre banca.

 

 

 

Suntem foarte aproape de un blocaj pe piata bancara ce va atrage dupa sine si un blocaj pe piata imobiliara. Din acest punct de vedere riscam sa intrerupem crestera economica avuta in 2015. In mod normal, consumatorul ar trebui sa aiba posibilitatea sa aleaga intre mai multe produse bancare printre care si un produs cu avans mai mare la care sa se aplice lega darii in plata. In acest fel consumatorul va avea libertatea de a alege si de a avea mai clar la dispozitie riscurile la care se supune.

 

Sursa: finantareprincredit.ro

urmatorul »aplica, iar noi vom gasi solutia in 24 de ore